KOPLR – Tina Kennes
KOPLR is bedacht door en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. KOPLR biedt een virtuele en sociale experimenteerruimte waarin je als speler zelf ervaring met netwerken opdoet. Je doet in een veilige omgeving allerlei sociale dingen en leert daarover nadenken. Dit zet je aan tot kleine stappen om erbij te horen en om aan te sluiten bij een netwerk in een diverse samenleving.
13u45 – digital communitybuilding – achter inkomhal
Hallo Micro – FMDO – Florian D’Hoore en Mulume Tshitenge
FMDO, dat zijn straffe mensen met straffe verhalen. Hallo micro brengt die verhalen naar buiten, omdat ze geloven dat naar elkaars verhaal luisteren, mensen dichterbij brengt. In 4 workshops werkten een 15-tal deelnemers een persoonlijk verhaal uit. Ze werden daarbij begeleid door de experten van Relaas, Radio 1 en een groep vrijwillige coaches. Deze verhalen verspreiden ze via een podcast en samen met de Luisterpuntbibliotheek en VRT Sandbox. Benieuwd naar het verhaal van Mulume?
13u45 – digital communitybuilding – achter inkomhal
LETS Leuven – Catherine Paulus en Hilde Bevers
LETS staat voor Local Exchange and Trading System. Een letsgroep is een regionaal netwerk van mensen die onderling diensten uitwisselen. Catherine en Hilde vertellen ons graag hoe zij digitalisering inzetten in hun groep.
13u45 – digital communitybuilding – achter inkomhal
Sorrybox – MPC Terbank – Eric Beke
Hoe kunnen we van negatief gedrag een leermoment maken? De Sorrybox 2.0 is een digitale tool met eenvoudige methodieken om “het” goed te maken, herstelvaardigheden te ontwikkelen, samen met de jongere stil te staan bij gedrag, te reflecteren met collega’s over conflicten en een herstelbeleid te ontwikkelen. Werkt op een verbindende manier rond herstel na een conflict.
13u45 – digitale zelfredzaamheid – vergader 1
Online zelfzorg met GRIP – VAD – Tom Evenepoel
Deze online tool op de website van De DrugLijn is bedoeld voor ouders, partners of kinderen van mensen met een afhankelijkheidsprobleem. De oefeningen in deze tool helpen om even stil te staan bij de impact van het gebruik op het eigen leven. Er wordt ingegaan op een aantal vragen: Wat doet de situatie met jou? Hoeveel weet jij over drank, drugs, pillen en de problemen die ze veroorzaken? Hoe voel je je? Wat kan jij doen, en wie kan er mee helpen? Deze zelfreflectie verhoogt de veerkracht van de jongere.
13u45 – digitale zelfredzaamheid – vergader 1
Projecten graduaatsstudenten UCLL
2 projectgroepen van de graduaatsopleidingen welzijn werkten in opdracht van Jong ACV en Qaelum twee apps uit. De app voor jong ACV is bedoeld voor jobstudenten en wil community opbouwen rond deugdzame studentenjobs. De app voor Qaelum is bedoeld om nieuwe internationale werknemers zich snel thuis te laten voelen in het bedrijf én in Leuven.
15u45 – digital communitybuilding – Schepenzaal
Helder Recht – Syd Uten
Helder Recht wil de brug slaan tussen het sociaal veld en de juridische wereld. Dankzij een digitaal platform kan iedereen altijd en overal juridisch advies inwinnen. Meer info via www.helderrecht.be
15u45 – digitale zelfredzaamheid – vergader 1
Online registratie op straat – Diogenes straathoekwerk – Bram Van de Putte
Een online registratietool op hun gsm biedt straathoekwerkers de kans hun bureau helemaal te verplaatsen naar de straat. Bram vertelt er ons alles over.
15u45 – digitale zelfredzaamheid – vergader 1
Onderzoeksprojecten eSocialWork – UCLL – Stijn Custers
eSocialWork is een onderzoekslijn binnen UCLL. De focus van het onderzoek ligt hier op de digitalisering binnen het ruime hulpverleningslandschap. Stijn Custers focust exemplarisch op twee projecten: de implementatie van beeldbellen in de bijzondere jeugdzorg (Tetra project Simba) en het PWO project Blend Agressie dat een platform ontwikkelt, bestaande uit een mix van relevante tools, methodieken en instrumenten ter ondersteuning van de signalering, verwerking en nazorg van agressie op een blended wijze (off- en online).
15u45 – ethisch omgaan met digitalisering – vergader 3
Veilig Online – Gezinsbond – Ellen Eurlings
www.veiligonline.be, van Child Focus en Gezinsbond, is een website en vormingsprogramma, en is bedoeld voor ouders over het gebruik van online media in het gezin.
De 5 online modules op de website vormen de basis van voor 5 vormingsactiviteiten voor ouders over ‘Internet en privacy’, ‘Gamen’, ‘Sociale media’, ‘Cyberpesten’ en ‘Online relaties en seksualiteit’. In elke module nemen getuigenissen van kinderen, jongeren, ouders en experts een centrale plaats in.
Verder wordt er tijdens een vorming interactief gewerkt met infographics, quiz en stellingen waarbij heel wat opvoedingstips gegeven worden.
15u45 – ethisch omgaan met digitalisering – vergader 3